Odborné články

Elektrocentrály pre ostrovné systémy – ako vybrať?

Zatúžili ste po udržateľnom spôsobe života a premýšľate nad zadovážením fotovoltaickej alebo solárnej elektrárne? Radi by ste sa zaobišli bez pripojenia k distribučnej sieti? Je nevyhnutné pripraviť sa tiež na situácie, kedy je obloha zatiahnutá alebo panely pokryté snehom. Zaobstarajte si nezávislý zdroj – benzínovú elektrocentrálu s poloautomatickým štartom.

 

Život bez elektriny si v dnešnej dobe, kedy je od nej závislé v podstate všetko, už nedokážeme predstaviť. Záložný zdroj energie je v mnohých prípadoch nutným opatrením. Elektrocentrály môžu byť jednofázové alebo trojfázové. Na trhu nájdete aj plynové elektrocentrály, benzínové, dieselové a mnohé ďalšie. Uplatnenie nachádzajú v prevádzkach, skladoch, výrobniach, rodinných domoch či chatách, v kempoch a v ďalších oblastiach. Špecializované elektrocentrály môžu slúžiť ako náhradný zdroj napájania aj tam, kde prístup k sieti nie je vôbec – napríklad pre ostrovný fotovoltaický systém.

 

Ako ostrovný systém funguje?

Ostrovným systémom sa rozumie sebestačný systém, ktorý funguje bez akéhokoľvek prístupu k sieti. Ľudia nad nimi často uvažujú kvôli častým výpadkom alebo potrebe byť nezávislý od distribúcie elektriny. Často na nich padne voľba tiež v odľahlých oblastiach, kde elektrická prípojka celkom chýba a jej zriadenie by bolo príliš nákladné.

 

Skladá sa z fotovoltaických panelov, striedača, regulátora napájania a niekoľkých akumulátorov. Výber správnych batérií je veľmi zásadný. Vyplatí sa aj obstarať si benzínový generátor, ktorý vám zaistí energiu napríklad v zimnom období, kedy výkon ostrovného systému nemusí stačiť. Vždy je lepšie sa radšej poistiť.

 

Záložné zdroje pre ostrovné systémy

Spoľahlivé elektrocentrály s benzínovým motorom zoženiete u českého výrobcu MEDVED, ktorý sa priamo špecializuje na výrobu profesionálnych elektrocentrál a automatických záložných zdrojov. Pre ostrovné systémy sa vo väčšine prípadoch volia jednofázové generátory. Trojfázové ale nie sú problém. Benzínové záložné zdroje vynikajú predovšetkým priaznivou obstarávacou cenou, jednoduchým zimným štartom, kompaktnými rozmermi, nízkou hmotnosťou a jednoduchou údržbou, ktorú hravo zvládne každý aspoň trochu technicky zdatný užívateľ. V porovnaní s dieselovými generátormi by sa im dala vytknúť napríklad o trochu vyššia spotreba paliva. Užívateľ preto musí zvážiť, ako často bude záložný zdroj spustený a či úspora prevýši vyššie uvedené výhody. Aj tu má však možnosť zvoliť úsporný motor.

 

Súčasťou záložných generátorov pre ostrovné systémy je poloautomatická jednotka, ktorá je na diaľku riadená signálom z regulátora. Väčšinou 6−12 V. Na základe tohto signálu zaistí riadiaca jednotka autonómny štart alebo vypnutie elektrocentrály, ktorá je vybavená bezobslužným elektrickým štartérom, elektronicky riadeným sýtičom a ventilom paliva. Tieto „jednoduché jednotky“ sa vo všeobecnosti označujú názvom PDM1. Jednotka PDM1 od značky MEDVED je navyše vybavená oneskoreným pripojením do záťaže, čo znamená, že sa spotrebiče pripoja až po zahriatí motora a nie hneď po naštartovaní. Tento zdanlivo malý detail zaistí spoľahlivejšie štarty elektrocentrály (najmä v zimnom období), ale predovšetkým významne predĺži životnosť motora.

 

Pokroková poloautomatická jednotka PDM207

Značka MEDVED ráta aj s náročnou klientelou. Ponúka modernú a technicky pokročilú poloautomatickú jednotku PDM207. Tá okrem vyššie uvedeného prináša aj rad doplnkových možností a užitočných programovateľných funkcií. Jedna z hlavných výhod je možnosť pripojenia GSM modulu. Vďaka nemu môžete generátor sledovať a ovládať pomocou aplikácie v inteligentnom mobilnom telefóne. Nádrž paliva môžete súčasne dovybaviť snímačom pre jeho meranie – pri poklese paliva pod nastavenú medzu vás aplikácia automaticky upozorní, prípadne elektrocentrálu bezpečne vypne.

 

Aj keď slnko dlhšiu dobu pravidelne svieti a fotovoltaická elektráreň stačí na dostatočné dobíjanie batérií, batéria v záložnom zdroji sa môže postupne vybíjať, palivo v karburátore starnúť a systém sa môže kvôli dlhšej odstávke stať nespoľahlivým. Jednotka PDM207 pravidelnými profylaktickými štartmi dohliada na pripravenosť systému, dobíja batériu a udržuje motor funkčný. Ak dôjde k poškodeniu, nahlási užívateľovi poruchu skôr, než bude neskoro.

 

Funkcie, ako je pravidelný chod v nastavených denných hodinách alebo zamedzenie nočného chodu, je možné doplniť na prianie zákazníkov. Jednotka PDM207 ponúka rad možností využitia.

 

Poloautomatický záložný zdroj MEDVED Arctos – spoľahlivosť predovšetkým

Skvelým variantom je vysoko úsporný záložný zdroj Arctos 8000 H AVR PDM1 alebo PDM207. Ide o poloautomatický záložný zdroj vybavený moderným motorom HONDA iGX s elektronicky riadeným karburátorom. Motor vyniká vysokou spoľahlivosťou, životnosťou, veľmi rýchlou reakciou na záťaž a výraznou úsporou paliva v priemere až 20 %.

 

Motory tejto japonskej značky sú všeobecne považované za vysoko spoľahlivé a kvalitné. Nechýba ani regulácia napätia AVR, ktorá je určená k napájaniu citlivejšej elektroniky – oceníte ju, ak často používate počítače, alebo napájate UPSky či meracie prístroje.

 

Rýchla a jednoduchá inštalácia

Záložné zdroje MEDVED PDM sú dodávané ako kompletne zapojené zostavy s jednoduchým pripojením k rozvádzaču vrátane technickej podpory pri inštalácii. Na konci výroby podlieha každý generátor dôkladnému dvojkrokovému testovaniu s pripojenou záťažou a je vopred nastavený tak, aby vyhovoval požiadavkám väčšiny užívateľov.

 

Servis, technická podpora a široká ponuka doplnkového príslušenstva

Obsluha aj údržba benzínových záložných elektrocentrál je jednoduchá, prevádzka nie je drahá a k tomu navyše môžete vyberať z veľa rôznych druhov príslušenstva. Ak sa rozhodnete umiestniť záložný zdroj do interiéru, čo je vždy vítaným krokom, máte možnosť elektrocentrálu vybaviť podložkou pre odtlmenie vibrácií, prírubou pre napojenie pružného výfukového potrubia pre odvod spalín alebo veľkou nádržou pre dlhodobý nezávislý chod. Doplnková zásuvka pre napojenie externého ventilátora zaistí dostatočné množstvo vzduchu pre spaľovanie a chladenie motora.

 

Ak potrebujete poradiť s vhodným výberom, voľbou výkonu, umiestnením či pripojením, môžete sa na nás kedykoľvek obrátiť. Dodatočný záručný aj pozáručný servis a bezproblémové obstaranie náhradných dielov sú nielen samozrejmosťou, ale súčasne neopomenuteľnou výhodou tuzemského výrobcu.

Záložné zdroje pre ostrovné systémy