Odborné články

Na čo si dať pozor pri kúpe elektrocentrály?

Najdôležitejšie parametre každej elektrocentrály sú prevádzkový výkon a regulácia napätia - rozhodujú totiž o tom, ktoré spotrebiče možno pomocou danej elektrocentrály poháňať. Musíte sa tiež rozhodnúť, či je pre vás lepší jednofázový alebo trojfázový generátor.

 

Jednofázová vs. trojfázová elektrocentrála

 

Jednofázová elektrocentrála môže napájať len a len jednofázové elektrospotrebiče - napr. drobné stavebné náradie, lampy, zváračky, počítače, meraciu techniku atď. Tieto spotrebiče spoznáte jednoducho, na ich prívodnom kábli je "klasická" 16A zástrčka s dvoma kolíkmi a dierkou na uzemnenie.

 

Trojfázová elektrocentrála dokáže poháňať jednofázové aj trojfázové spotrebiče, takže má širšie uplatnenie. Trojfázové spotrebiče sú poháňané trojfázovým elektromotorom a spoznáte ich tak, že majú na prívodnom kábli 5 kolíkov (u starších typov len 4). Obvykle ide o väčšie stroje, ako sú cirkuláre, miešačky, wapky, stolové a blokové píly atď.

 

Ak si kupujete trojfázovú elektrocentrálu, nepozerajte sa len na jej celkový prevádzkový výkon, ale tiež na prevádzkový výkon na jednej fáze. Ten určuje, aký výkon elektrocentrála poskytuje pre jednofázové spotrebiče.

 

Prevádzkový výkon: alfa a omega elektrocentrál

 

Prevádzkový výkon elektrocentrál sa udáva v kVA, ktoré možno jednoducho previesť na kW. U jednofázových elektrocentrál platí zjednodušený vzorček 1 kVA = 1 kW, pri trojfázových (kvôli účinníku) počítajte, že 1 kVA = cca 0,8 kW.

 

Súčtom štítkového príkonu všetkých spotrebičov, ktoré chcete elektrocentrálou napájať, potom dôjdete k požadovanému výkonu elektrocentrály. Len si vždy pripočítajte aspoň 10-20% ako rezervu.

 

Problém je, že takto jednoduchý prepočet platí len u tých spotrebičov, ktoré majú po celý čas prevádzky rovnakú spotrebu. Ide o spotrebiče odporové (ohmové) - a skutočne pre ne platí, že ak majú na štítku napísaný príkon 3 kW, stačí im elektrocentrála s výkonom 3,3 kVA (započítaná 10% rezerva). Takto môžete napájať napríklad klasické žiarovky, náradie, platničkové variče atď.

 

Horšia je situácia u spotrebičov indukčných. Ide o náradie poháňané elektromotorom (kotúčové píly, vŕtacie kladivá), ktoré kvôli stratám vo vinutí motora vyžadujú pri štarte 2x - 3x väčší výkon, než je ich štítkový príkon. Našťastie už je dnes väčšina týchto spotrebičov vybavená mäkkým štartom, napriek tomu na ich napájanie voľte elektrocentrálu s dostatočne veľkou výkonovou rezervou (ideálne 100% a viac).

 

Ešte komplikovanejšie je to so spotrebičmi s tzv. tvrdým štartom - chladničkami, čerpadlami alebo napríklad kompresormi. Tie pri svojom štarte vyžadujú 4x - 5x vyšší výkon, než je ich menovitý príkon, niekedy dokonca aj viac. Pre takéto spotrebiče musíte mať elektrocentrálu s veľmi veľkou výkonovou rezervou (rádovo stovky percent), alebo si kúpte elektrocentrálu s tzv. kompaudným trafom. O čo ide, to vysvetlíme nižšie.

 

Musíme dodať, že existujú aj spotrebiče kapacitné - napr. výbojky, fotoblesky, úsporné žiarovky atď. Aj tie potrebujú vyšší výkon pri rozbehu, ale nie je to také dramatické, stačí im asi 1,5 násobok štítkového príkonu.

 

Regulácia napätia: tri možnost

 

Drvivá väčšina bežných elektrocentrál reguluje napätie pomocou kondenzátora - ide o tzv. Kapacitnú reguláciu napätia. Táto je najvhodnejšia pre väčšinu spotrebičov, pri rozbehu napájaného stroja totiž znesie aj relatívne vysoké zaťaženie motora.

 

Ak však plánujete elektrocentrálou poháňať spotrebiče citlivé na kolísanie napätia (meracie prístroje, počítače, televízia, zváračky), potom voľte elektrocentrálu s reguláciou napätia AVR. Tá zabraňuje kolísaniu napätia v tolerancii 2%. Pre porovnanie v bežnej zásuvke napätie kolíše v rozmedzí 10%.

 

Posledným typom regulácie je kompaudná regulácia, ide o už spomínané elektrocentrály s kompaudným trafom. Tie sú vhodné pre napájanie prístrojov s tvrdým štartom, pretože za cenu poklesu napätia dokážu dodať veľký rozbehový prúd.

 

Rolu hrajú aj detaily

 

Ďalšie parametre elektrocentrál už nie sú také dôležité, napriek tomu nie je od veci, keď si ich všimnete. Jedným z takých je elektrické krytie.

 

Najčastejšie sa u elektrocentrál stretnete s krytím IP 23 a IP 54.

 

Elektrocentrála s krytím IP 23 je chránená pred vniknutím predmetov s priemerom >12 mm a vody-dažďa padajúceho na prístroj v uhle 60°. Pre väčšinu aplikácií a bežné použitie je elektrické krytie IP 23 plne dostačujúce.

 

Oproti tomu elektrocentrála s krytím IP 54 zabraňuje prieniku vody do tela prístroja zo všetkých uhlov a je dokonale chránená aj proti drobným čiastočkám a prachu.

 

Aký pohon?

 

Najčastejšie elektrocentrály sú benzínové, stretnete sa ale tiež s dieselovými, plynovými alebo olejovými. Na výkon ich pohon vplyv nemá, sledujte skôr spotrebu, prevádzkové náklady či ekologickosť prevádzky.

 

A nezabúdajte na to, že srdcom každej elektrocentrály je jej motor. Rozhodne tak voľte prístroje s preverenými motormi, za nás môžeme odporučiť napríklad značky Honda, Kohler, Briggs&Stratton alebo Vanguard. Máte pri nich istotu, že vás v prípade núdze nezradia - a navyše si k nim ľahko zaistíte servis aj náhradné diely.

 

 

Zobrazit trojfázové elektrocentrály

autor

Tomáš Braun

Odborný prodejce a technik působící v oboru již více jak 15 let. Tomáš za dobu svého působení asistoval u nespočtu praktických aplikací, testoval a předával mnoho strojů přímo u zákazníků a prošel řadou odborných školení. Neustále sbírá zkušenosti z praxe, o které se rád podělí.
e-mail: info@manek.cz