Odborné články

Aký motor vybrať do elektrocentrály?

Pri kúpe elektrocentrály sledujeme mnoho parametrov, či je výstupné napätie regulované, či majú automatickú jednotku, aby pri výpadku prúdu zariadenie samo zaskočilo a samozrejme, aký majú výkon, tak aby energia stačila na všetky spotrebiče, ktoré chceme zapojiť. Dôležité ale tiež je, aby sme sa mohli spoľahnúť na kvalitný motor. Práve ten vyžaduje u elektrocentrál najväčšiu starostlivosť a jeho spoľahlivosť rozhodne o tom, koľko úsilia a prostriedkov bude potrebné pre dlhodobú prevádzku stroja vynaložiť.

 

Jednofázové či trojfázové elektrocentrály dodávajú elektrickú energiu v miestach, kde chýba prípojka k elektrickej sieti. Majú tak široké využitie v stavebníctve, priemysle a pri prácach v teréne, ale aj predstavujú spoľahlivý záložný zdroj energie vo firmách, výťahových systémoch a podobne.

 

Pri výbere elektrocentrály je vhodné sa primárne sústrediť na odber predpokladaných spotrebičov a vypočítať podľa neho požadovaný výkon elektrocentrály. Tento parameter ale sám o sebe nestačí, ak bude elektrocentrála slúžiť napríklad k napájaniu jemnej elektroniky či iných spotrebičov citlivých na kolísanie napätia, je vhodné, aby tiež mala reguláciu výstupného napätia AVR (Automatic Voltage Regulator) pomocou tranzistorov - ako majú napríklad elektrocentrály značky MEDVED. Výhodou sú tiež automatické jednotky, ktoré pravidelne overujú funkčnosť prístroja a pri výpadku prúdu elektrocentrálu ihneď spustia.

 

Značkové vs. neznačkové elektrocentrály

 

Elektrocentrály sú vybavené spaľovacím motorom, ktorý môže byť poháňaný buď benzínom, alebo naftou. Benzínové motory majú jednoznačnú výhodu v tom, že sú lacnejšie nielen z hľadiska obstarania, ale aj z hľadiska prevádzky a údržby.

 

Pri výbere motora je vhodné spoľahnúť sa na značkové motory, u ktorých je istota vysokého výkonu, kvality, ale aj jednoduchého servisu a dostupnosti náhradných dielov. Preverenú kvalitu a prestíž predstavujú stroje značky HONDA, s motormi o výkone až 16,5 kW pri modeli GX 690. S menej známymi, ale taktiež vysoko spoľahlivými motormi Vanguard, ktoré sa radia medzi profesionálne motory, možno dosiahnuť výkon ešte vyššieho, až 32 kW . To predovšetkým vďaka novej rade motorov s riadeným vstrekovaním, ktoré okrem okamžitej regulácií otáčok ponúka aj výraznú úsporu paliva. Ich výkon otvára cestu pre nové silné elektrocentrály. Značka HONDA v roku 2016 prišla aj s motormi s elektronicky riadeným karburátorom - iGX, čo prináša okrem zníženia emisií tiež vyššie uvedené výhody.

 

                                                                                    

                 vanguard                            honda igx                   
  motor Briggs 2100 series   

motor HONDA iGX 390

 

 

Veľmi kvalitná je aj značka motorov Briggs & Stratton, ktoré sľubujú skvelý pomer cena výkon. Malé jednovalcové motory Briggs & Stratton sú výrazne lacnejšie a až o 15-20% výkonnejšie v porovnaní s inými značkovými modelmi, čo veľakrát rozhodne pri veľkej záťaži pri rozbehu. Pri všetkých troch značkách sa na motor môžete pohodlne spoľahnúť. Medzi ich ďalšie výhody patrí napríklad tiež tichý chod a efektívna spotreba paliva.

 

Pri porovnaní kvalitných značkových motorov s tými ázijskými, je potrebné si uvedomiť, že zatiaľ čo tie profesionálne sú dimenzované pre chod stroja v rádoch tisícov hodín, potom neznačkové motory, veľakrát čínskej výroby sú určené pre prevádzku v rádoch stoviek hodín.


Servis a náhradné diely

 

Dôležitý je tiež fakt, že zatiaľ čo u renomovaných značiek sa môžete spoľahnúť na hustú sieť servisných partnerov, potom u neznačkových je dodávka náhradných dielov a väčšinou aj servis samotný veľmi komplikovaný. Súčasná kvalita materiálov použitých dielov určuje aj frekvenciu ich výmeny. Mnohé lacné alternatívy sa môžu v tomto ohľade veľmi nevyplatiť.

 

Aký motor teda do elektrocentrály nakoniec vybrať? Hľaďte aj na výkon.

 

Ak vyberáte elektrocentrálu iba podľa uvedeného výkonu, potom si tiež overte, že pre uvedený výkon alternátora zvolil výrobca aj motor s adekvátnym výkonom. Teda ľudovo, či motor bude stačiť na to "vytočiť" z alternátora uvedený štítkový výkon. Nie je ojedinelým javom, že označenie elektrocentrály zodpovedá potenciálnemu výkone alternátora, no slabý motor na to nestačí. Spoznáte to predovšetkým u točivých strojov - väčšinou elektromotorov, u ktorý sa pri rozbehu mnohonásobne zvýši rozbehový prúd oproti menovitému. Na ich rozbeh preto potrebujete oveľa viac energie. Jedná sa intervaly trvajúci zlomok sekundy alebo niekoľko sekúnd. U elektrocentrál MEDVED napríklad platí, že použité motory Vanguard alebo Briggs & Stratton vďaka motorom o 1-2 HP silnejšom vám rozbeh podržia a pod ťarchou krátkodobej záťaže sa neudusia.

 

Táto dilema často prichádza v prípadoch, keď hľadáme vhodnú elektrocentrálu pre kompresor, zváračku, vodné alebo tepelné čerpadlo či iný elektromotor. Najvhodnejším riešením je vykonať fyzický test, aby vás potom vaša voľba neprekvapila.

 

Pri výbere motora do elektrocentrál mnohonásobne platí, že lacné môže vyjsť draho a je lepšie sa spoľahnúť na kvalitné, značkové motory, ktoré uľahčia prácu, údržbu a tiež majú veľmi dlhú životnosť.