Odborné články

Ako dobre vybrať elektrocentrálu MEDVED

1 x 230V, 3 x 400 V alebo kardan?

Na začiatku výberu elektrocentrály je najprv potrebné si odpovedať na otázku, na čo budete predovšetkým elektrocentrálu používať, či vám bude postačovať jednofázová elektrocentrála 1x230V, alebo bude občas potrebné napájať trojfázové spotrebiče 3x400V alebo hlavnou úlohou centrály bude to, aby vedela zvárať. Je tu ešte jedna otázka, ktorú si u väčšiny konkurencie položiť nemôžete. Potrebujem naozaj s motorom? Nemáte náhodou vo svojom vozovom parku motor alebo traktor, ktorý je vybavený kardanovým výstupom? Ak áno, je pre vás jasná voľba elektrocentrála M-Watt!

 

Akú reguláciu budete potrebovať?

Ak chcete správne zvoliť výkon elektrocentrály, potrebujeme celkom presne poznať príkon a typ Vášho spotrebiča, najmä z hľadiska nárokov na kolísanie napájacieho napätia a charakter zmien zaťaženia elektrocentrály (prúdové nárazy pri rozbehu stroja alebo skokové zmeny príkonu pri jeho prevádzke).

 

AVR regulácia

Pokiaľ sa jedná o spotrebič, o ktorom viete, že je citlivý na kolísanie napätia (napr. počítač, citlivé lekárske a meracie prístroje, náradie s elektronickou kontrolou vstupného napätia), musíte tu veľmi opatrne voliť typ regulácie výstupného napätia elektrocentrály. Použite elektrocentrálu s reguláciou napätia AVR. Jedná sa o elektronickú reguláciu výstupného napätia, ktoré zabezpečuje, že kolísanie výstupného napätia bude v tolerancii ± 2% v celom rozsahu (pri konštantnom zaťažení) až do menovitého výkonu elektrocentrály. Reguláciu AVR nie je potreba pre zváračky PEGAS alebo ALFIN s PFC - kompenzáciou účinku, ktoré nie sú náchylné na kolísanie napätia. Je však nutné počítať s výkonovou rezervou elektrocentrály minimálne 30%.

 

Kompaundná regulácia CCL

Ak potrebujete "roztočiť" asynchrónny motor na cirkulárke, rezačke na dlažbu, wapku alebo kompresor, tj., zariadenie s ťažkým rozbehom, rozhodne voľte elektrocentrálu s kompaundným trafom. Tieto motory majú v skutočnosti "TVRDÝ ROZBEH", ale kompaundné trafo zabezpečí, že centrála bude schopná dodať veľký rozbehový prúd a to aj na úkor poklesu napätia. Nižšie napätie asynchrónnemu motoru nijako neublíži. Počítajte, že pre svoj "jednokilowattový" motor potrebujete na krátku dobu 2 - 4 násobok jeho menovitého výkonu.

 

Kapacitná regulácia CCL

Posledný radom spotrebičov je ručné náradie s komutátorovými motormi, ktorým dostatočne postačí výstupné napätie s kapacitnou reguláciou. Príkon spotrebiča môže byť až do maximálneho menovitého výkonu elektrocentrály.

 

Možnosti ochrany pred nebezpečným dotykom neživých častí

Štandardne
Bezpečnosť zariadenia vzhľadom k možnosti poranenia elektrickým prúdom je zaistená oddelením - vinutie alternátora nie je spojené so zemou.

 

Voliteľné príslušenstvo (elektrický rozvádzač, istiace prvky, prúdový chránič)
Prúdový chránič zabezpečuje bezpečnú prevádzku a chráni obsluhu v prípade poškodenia izolácie. Prúdový chránič odpojí elektrický obvod v prípade rozdielu elektrického prúdu medzi silovým výstupom alternátora a častí obvodu spojeným so zemou za výstupom z prúdového chrániča. !!! Nesmie sa už spájať PE a N na PEN !!!

 

Výber podľa výkonu a typu napájaného zariadenia

Nasledovný koeficient určuje približný násobok zvýšenie "štítkového" príkonu u napájaných zariadení, ku ktorému môže počas prevádzky krátkodobo dochádzať, najmä pri rozbehu zariadenia.
Väčšina zariadení má koeficient 1 s výnimkou ďalej uvedených (zoznam nie je úplný).

 

Tlakové umývačky 3
Miešačky na betón, ručné uhlové brúsky, kotúčové píly 2,5
Obrábacie stroje a elektrické brúsky 2
Ponorné čerpadlá 3
Práčky 4
Kompresory 3,5 -5
Vŕtačky, frézky 3
Halogénové svetlá a žiarivky 1,5
Drviče, strunové kosačky, krovinorezy, plotové nožnice, kosačky a reťazové píly 2

 

Poradíme a otestujeme

Pri výbere elektrocentrály Vám radi poradíme. Prípadne vybrané typy prídeme vyskúšať, pretože v niektorých prípadoch sa správny výkon určuje od stola len ťažko. Ide najmä o kompresory, komplexy s viacerými napájanými zariadeniami, servery s UPS, chladiace boxy atď. Ide väčšinou o napätie 400 V a výkon od 9 - 10 kVA vyššie.
V týchto prípadoch príde odborný technik v dohodnutom termíne priamo k zákazníkovi s niekoľkými typmi elektrocentrál a vykoná praktický test.
Pri tomto teste je nutné, aby zákazník zabezpečil svojho pracovníka zodpovedného za pripojenie zdrojov. Tento pracovník musí mať príslušné oprávnenia pre vstup do elektrickej siete zákazníka. Výrobca dodá na vyskúšanie elektrocentrály technika pre ich obsluhu. Nemá však právo zasahovať do elektroinštalácie.
Obvykle vykonávame tieto výkonové testy cca za 1-2 týždne od prvého kontaktu so zákazníkom. Ide o bezplatné a nezáväzné testy elektrocentrál ako služba zákazníkovi.

 

 

Zobrazit jednofázové elektrocentrály MEDVED